Alle woningeigenaren zijn het er over eens: je eigen huis is een kostbaar bezit. Je kijkt natuurlijk vooral naar de wijk waar een huis staat, het type woning en – niet geheel onbelangrijk – de prijs. Veel huizen die in ons land worden verkocht zijn voorzien van een schuin dak. Zo’n schuin dak is de meest gebruikte bouwstijl in ons land. Het is een bouwstijl die ervoor zorgt dat je de bovenetage nog als woonruimte zou kunnen inrichten en die er bovendien voor zorgt dat warmte van buitenaf in de zomerperiode niet direct al teveel invloed heeft op het binnenklimaat van je huis. Een schuin dak zorgt er bovendien voor dat warmte uit je huis niet al te snel je woning kan verlaten. De warmte zal naar boven trekken en op de zolder blijven hangen.
Inhoud van deze prijsgids
Wat is de prijs van een schuin dak
Wanneer jouw schuine dak aan vervanging toe is, wil je natuurlijk weten hoeveel je hiervoor ongeveer kwijt zal zijn. We hebben dit uitgezocht en voor je op een rijtje gezet.In het onderstaande prijsvoorbeeld gaan we uit van het meest gebruikte materiaal bij een schuin dak; dakpannen. Deze zijn er tegenwoordig in meerdere prijsvarianten en we hebben gekeken naar de meest voorkomende dakmaat. Een dak van 30 vierkante meter is bij een rijtjeswoning of hoekwoning de meest voorkomende afmeting. Heeft jouw dak een andere maat, dan weet je tenminste een beetje waar je aan toe bent, en kan je wellicht berekenen hoeveel het voor jouw dak zou kosten om dakpannen te vervangen.
Omschrijving van de werkzaamheden | Prijs van de werkzaamheden zoals omschreven, inclusief arbeidsloon en BTW. | Prijs van de werkzaamheden per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en BTW. |
Totaal dak vervangen, dus oude panlatten en dakpannen verwijderen, nieuwe panlatten plaatsen en keramische dakpannen aanbrengen, oppervlak 30 vierkante meter | 2790 euro | 93 euro |
Totaal dak vervangen, dus oude panlatten en dakpannen verwijderen, nieuwe panlatten plaatsen en betonnen dakpannen aanbrengen, oppervlak 30 vierkante meter | 2340 euro | 78 euro |
Je ziet dat er nogal een prijsverschil zit tussen de twee soorten dakpannen. Dit komt vooral door het gebruikte materiaal. Er is echter nog een aantal factoren die de prijs beïnvloeden.
- Als je handig bent. Je hoeft uiteraard niet zelf de dakpannen te kunnen vervangen en panlatten te vervangen, maar het is wel praktisch als je het dak zoveel mogelijk voorbereidt voor de dakdekker. In dat geval zou je zelf het dak op kunnen klimmen en de oude dakpannen kunnen weghalen. Denk er in dat geval aan dat je veilig werkt en dat je een onderdak wat wordt blootgesteld aan de buitenlucht afdekt met bouwzeil om te voorkomen dat je vocht in je huis krijgt.
- Als je alles liever aan de expert overlaat. Wanneer je liever alles aan de dakdekker overlaat is dit ook geen enkel probleem. Je hebt in dat geval geen omkijken naar het vervangen van je dakbedekking en je geniet een volle garantie op de werkzaamheden van de dakdekker.
Hoe is de prijs van een schuin dak opgebouwd
De prijs van een schuin dak is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt bij de aanschaf van een dak. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Welke dakbedekking kies je. Je kan kiezen voor betonnen dakpannen en keramische dakpannen. Keramische dakpannen zijn een stuk duurder maar ze gaan ook vele jaren langer mee. Bovendien hebben keramische dakpannen een afwerking waardoor ze een hogere isolatie waarde hebben.
- Kies je gelijk voor dakisolatie. Je kan, wanneer je dakpannen toch verwijderd zijn, gelijk kiezen voor dakisolatie. Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie van je woning. Je brengt een extra isolerende laag aan in je dak waardoor de warmte die jij thuis opwekt niet meer zomaar je woning kan verlaten. Ook kou van buitenaf zal niet gemakkelijk je huis kunnen binnendringen van buitenaf. Dakisolatie is echter een klus die veel mensen voor zich uitschuiven. Ze zien op tegen de rommel die een dakisolatie van binnenuit oplevert wanneer het materiaal op maat wordt gesneden en ze hebben ook geen zin in ruimteverlies omdat het isolatiemateriaal vaak van binnenuit wordt geplaatst waarna er ook nog een laag ruimte verloren gaat door gipsplaat om het geheel mee af te werken. Een laat isolatiemateriaal aan de buitenkant is dan ook een heel beter idee en wanneer je een nieuw schuin dak laat plaatsen kan je gelijk goed bij je onderdak komen van buitenaf. Het isoleren van je dak is een extra uitgave. Je verdient deze extra uitgave in een paar jaar weer terug.
- Kies je voor een dakkapel. Wil jij je zolder geschikt maken voor bewoning, dan zou je gelijk een dakkapel kunnen laten inbouwen. Een dakkapel neemt een stuk van het pannendak in, en doordat je een plat stuk in je dak verwerkt biedt een dakkapel van 2,5 meter breed al een behoorlijke ruimte waardoor je van een loze zolder zomaar een slaapkamer zou kunnen maken.
- Laat je gelijk een dakgoot vervangen. Een nieuw dak is pas echt af wanneer de omlijsting klopt. Het is dan ook een verstandig idee om je dakgoot te laten vervangen wanneer je een dak laat vervangen. Je kan kiezen voor een dakgoot van het goedkoopste materiaal, PVC, maar een duurzamere oplossing zoals zink kan natuurlijk ook. In dat geval kan je zelfs kiezen voor een houten omlijsting voor een nog mooier geheel.
Praktische besparingstips
Een nieuw schuin dak is even een uitgave; we geven je dan ook graag een paar praktische besparingstips.
- Ga voor kwantumkorting. Hebben je buren ook een dak wat nodig aan vervanging toe is; huur dan samen een dakdekker in. Op die manier hoeft deze slechts eenmalig zijn apparatuur te huren en op te bouwen en hij kan efficiënter doorwerken. Op deze manier besparen jullie behoorlijk op de kosten.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Het snelste bespaar je op een schuin dak door offertes op te vragen. Met één druk op de onderstaande button vraag jij vrijblijvend een aantal offertes op bij lokale dakdekkers. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.