Bij veel mensen heeft hun huis schade opgelopen door de herfststormen. De harde wind en de vele regenval heeft een ravage aangericht bij woningen die enigszins achterstallig onderhoud hadden. Je zou er gewoonlijk niet zo op letten dat een woning oud is en achterstallig onderhoud heeft. Dan kan het zomaar zijn dat jij tot de conclusie komt dat je dakgoot eigenlijk vervangen zou moeten worden. Het materiaal van je dakgoot begint na een aantal jaren zwakke plekken te tonen, en je dakgoot – die in feite het aangezicht van je woning bepaalt – kan behoorlijk vervallen aandoen.
Inhoud van deze prijsgids
Wat zijn de kosten van een dakgoot
Wanneer dit alles van toepassing is op jouw huis is het goed om vooruit te blikken op het volgend jaar en een aantal werkzaamheden in te plannen om jouw dakgoot te laten repareren of vervangen. Natuurlijk is het goed om te weten hoeveel je ongeveer kwijt zal gaan zijn aan zo’n nieuwe dakgoot zodat je weet hoeveel je ervoor moet reserveren. We hebben daarom wat kosten voor jou op een rijtje gezet. We keken naar diverse materialen waar een dakgoot van gemaakt kan zijn, en de prijs.
Materiaal waar de dakgoot van gemaakt is | Prijs per strekkende meter |
Koper | 55 – 65 euro |
Zink | 30 – 40euro |
Aluminium | 30 – 40 euro |
Kunststof | 20 – 30 euro |
RVS | 75 – 85 euro |
PVC | 20 – 30 euro |
Polyester | 20 – 30euro |
Wanneer jij een nieuwe dakgoot wil laten aanleggen zijn dit ongeveer de prijzen die je mag aanhouden wanneer je een dakgoot gaat aanschaffen. Het gaat dan alleen om de dakgoot zelf, dus niet om de regenpijp die er nog aan vast zit. Deze regenpijp moet je voor het mooie ook bij de prijs inrekenen. De totale set is het mooiste wanneer het één geheel is.
Een aantal factoren zijn van invloed op de prijs;
- Als je handig bent. Wanneer jij een handige doe-het-zelver bent kan je zelf een dakgoot aan je huis vervangen. De oude dakgoot weghalen zal weinig werk zijn. Je moet er alleen aan denken dat je de muur niet beschadigt en dat je eventueel montagemateriaal wat je nog wil hergebruiken niet beschadigt.
- Als je het allemaal liever aan de vakman over laat. Ben jij geen doorgewinterde klusser, dan kan je het vervangen van een dakgoot beter aan de vakman over laten. Je weet dan zeker dat je een stralend resultaat hebt en je geniet bovendien van de garantie van de vakman op het geleverde werk.
Hoe is de prijs van een dakgoot samengesteld
De prijs van een nieuwe dakgoot is samengesteld aan de hand van keuzes die je maakt wanneer je een dakgoot gaat bestellen. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.
- Keuze 1: Laat je jouw dakgoot afwerken met sierbeslag. Je kan kiezen voor standaard montagemateriaal maar dit is toch niet half zo mooi als sierbeslag. Een mooie dakgoot die bijvoorbeeld van koper is gemaakt laat je het liefste helemaal stralen, maar een dakgoot van PVC heeft niet zo heel veel luxe montagemateriaal nodig. In dat geval moet het juist eerder functioneel zijn.
- Keuze 2: Wil je nog een ombouw om je dakgoot heen. Niet iedereen vindt een dakgoot een sieraad voor zijn huis. Die mensen kiezen dan ook voor een houten ombouw om de dakgoot heen. Het handigste is om deze houten ombouw te laten vervangen wanneer je een nieuwe dakgoot koopt. Dit kost een bedrag extra maar het resultaat zal des te fraaier zijn. Een ombouw om je dakgoot heen is trouwens een zodanige uitgave dat je moet overwegen welk materiaal je kiest voor de dakgoot zelf. Gaat deze helemaal verloren in de ombouw, dan hoef je geen dure koperen dakgoot te kiezen. Je zou in dat geval kunnen kiezen voor een zinken dakgoot. Deze heeft een lange levensduur en het uiterlijk valt niet echt op wanneer het verborgen gaat in de ombouw. Een ombouw heeft trouwens wel een nadeel; wanneer er lekkage ontstaat in je dakgoot na verloop van een aantal jaren zal je een gespecialiseerd bedrijf nodig hebben om dit lek te vinden en te verhelpen.
- Keuze 3: Een nieuwe dakgoot of toch een reparatie. Je kan ervoor kiezen om je dakgoot te laten vervangen wanneer deze op meerdere plekken lekt. Je kan er echter ook voor kiezen om je dakgoot te laten repareren met een coating middel. Dit coating middel wordt binnen in je dakgoot gesmeerd waardoor de naden van een oudere dakgoot weer perfect afsluiten. Zeker bij een dakgoot van een wat duurder materiaal is het een verstandige keuze om de oude dakgoot te laten zitten, zeker wanneer het dak ook nog niet aan vervanging toe is.
Praktische besparingstips
Een nieuwe dakgoot is geen enorm grote uitgave, maar het is toch praktisch om te weten hoe je kan besparen op de aanschaf ervan.
- Laat een deel door de klusser doen. Een dakgoot vervangen kan prima worden gedaan door een klussenbedrijf. Je kan zelf de oude dakgoot verwijderen en de oude delen afvoeren naar de gemeentewerf. Dan hoef je dat ook niet te betalen in de rekening.
- Werk samen met je buren. Op het moment dat de dakgoot bij jouw huis aan vervanging toe is zal dit bij je buren waarschijnlijk hetzelfde verhaal zijn. Je kan er dan ook voor kiezen om samen met je buren nieuwe dakgoten te laten plaatsen. Op die manier heeft het klussenbedrijf minder reistijd en hoeft de klusser slechts één keer voorrijkosten te berekenen. Ook de apparatuur die moet worden gehuurd om een dakgoot te plaatsen zoals bijvoorbeeld een ladder hoeft dan maar éénmalig te worden gehuurd. Dit alles zie je terug op jullie gezamenlijke factuur die jullie dan ook eerlijk kunnen delen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De eenvoudigste manier van besparen op je nieuwe dakgoot is door het opvragen van offertes. Hierdoor weet je zeker dat je niet teveel betaalt. Eén klik op onderstaande button levert jou vrijblijvend een aantal offertes in je mailbox op. Aan de hand hiervan kan je bepalen welke leverancier voor jou het betaalbaarste is. Het kan je een besparing tot wel 40 euro opleveren.