Op het moment dat je in een binnenstad woont heb je doorgaans wel een leuk huis met een behoorlijke verkoopwaarde, maar je moet vaak wel een stukje luxe inleveren; de meeste huizen in de binnenstad hebben namelijk geen tuin. Je zou kunnen kijken naar een vervangende optie. We hebben het over de aanleg van een dakterras. Zo’n dakterras zal doorgaans je volledige dak betreffen. Je zou denken dat het niet veel meer is dan een omheining die langs de bovenrand van een plat dak wordt geplaatst, maar het gaat toch even behoorlijk veel verder dan dat.
Inhoud van deze prijsgids
Wat is de prijs van een dakterras
Een dakterras is alleen mogelijk wanneer het dak van een woning geschikt is om op te lopen en dan het liefst door meerdere mensen. Dat is niet overal het geval en daarom moeten er eerst voorbereidingen worden getroffen voordat een dakterras te realiseren is. Zo moet het dak van een woning worden voorzien van een extra verstevigende laag. Het dak zal doorgaans met een heel ander materiaal moeten worden overdekt en de draagconstructie moet worden verstevigd.
Daarnaast moet het dakterras zelf worden voorzien van vlonders, over de bitumen of kunststof dakbedekking die er doorgaans op een plat dak ligt. Je snapt dat hier een kostenplaatje aan vast zit wat redelijk hoog is. De luxe en het comfort die een dakterras jou oplevert is echter vele malen belangrijker.
We geven je het voorbeeld van een dakterras van 25 vierkante meters. Dit is het oppervlak van de meeste rijtjeshuizen zoals je ze in de binnensteden aantreft. Bij deze prijs hebben we een aantal zaken ingecalculeerd. Je mag dan denken aan de omheining, de versteviging van je dak, het tekenwerk om het dakterras te ontwerpen, een luik vanuit je huis naar het dakterras en een vlizotrap om op je dakterras te komen. Ook de vergunning die je absoluut nodig hebt voor de bouw van een dakterras zit bij deze prijs inbegrepen.
Welke werkzaamheden moeten er worden uitgevoerd | Wat is het totale oppervlak | Wat is de prijs in totaal |
Een dakterras zoals boven omschreven | 25 vierkante meters | 15000 euro |
De prijs van een dakterras kan door een aantal factoren worden beïnvloed
- Als je handig bent. We gingen er vanuit dat een bouwbedrijf de loopvlonders op je dak komt aanleggen. Wanneer je echter handig bent zou je eventueel zelf deze loopvlonders kunnen bevestigen. Denk er dan wel aan dat je de dakbedekking van je platte dak niet beschadigt want anders zou je zomaar lekkage kunnen krijgen.
- Als je alles liever uit handen geeft. Geef jij de aannemer na het accorderen van de bouwtekening carte blanche, dan mag je achterover leunen terwijl je dakterras wordt aangelegd. Je hoeft niets zelf te doen.
Hoe is de prijs van een dakterras samengesteld
De prijs van een dakterras is samengesteld aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt.
- Keuze 1: Welk type toegang wil je. We gingen uit van een vlizotrap en een luik om op je dakterras te komen. Wanneer jij echter gasten wil ontvangen op je dakterras is een vaste trap een stuk praktischer. Denk er dan wel aan dat je een stuk van je woonruimte inlevert om de trap in te bouwen, Ook het luik bovenin wordt dan eerder een soort deur. De toegang die je op deze manier creëert zal in het gunstigste geval uitkomen in een kleine soort overloop op de bovenste verdieping. Deze overloop heeft gelijk een isolerende functie. De kou die in de wintermaanden vanaf jouw dakterras naar beneden kan trekken wordt gelijk ingesloten waardoor je huis verder warm blijft.
- Keuze 2: Hoe wil jij je dakterras aankleden. Een kaal dakterras met vlonders is een optie maar biedt jou weinig privacy. Je kan dan ook kiezen voor plantenbakken op je dakterras. Denk eraan dat deze behoorlijk wat gewicht met zich meebrengen. Je dakterras moet er wel geschikt voor zijn. Een dakterras wat je op deze manier laat aankleden is een echte blikvanger. Je kan er met een gerust hart je bezoek op ontvangen en kinderen zullen echt genieten van de bewegingsvrijheid die ze opeens hebben wanneer er een dakterras bij jouw huis zit. Je zal in dat geval alleen niet kunnen volstaan met een paar lage hekken om je dakterras heen. Hoge houten schuttingen zijn een veiliger idee, maar ze maken je dakterras al snel heel klein naar je gevoel. Je zou een stylist kunnen vragen om eens te kijken naar een manier om jouw dakterras zodanig in te richten dat jij en je gezin er veilig op kunnen verblijven. Een hoge houten wand kan natuurlijk, maar jullie kunnen ook tot een plexiglas wand komen waardoor jullie volop kunnen genieten van jullie uitzicht.
- Keuze 3: laat jij gelijk dakisolatie aanbrengen. De dubbele laag op je dak die je krijgt bij een dakterras heeft al een beetje isolatiewaarde. Wanneer jij echter besluit om je dak te laten isoleren, dat kan zowel van boven als van onderaf omdat de oorspronkelijke dakbedekking toch verstevigd moet worden, kan je die klus meteen meenemen met de totale verbouwing. Het bespaart je direct een behoorlijk bedrag op je stookkosten.
Praktische besparingstips
Een dakterras is een kostbare aanschaf, maar een waardevolle investering in je eigen (stads)woning. We geven je dan ook graag een aantal praktische besparingstips.
- Doe zoveel zaken zelf. Ben je een doe-het-zelver en heb je genoeg vrienden om je te helpen; dan zou je zelf best veel kunnen doen om een dakterras te realiseren. Alleen voor zaken als een omheining moet je echt een aannemer inhuren om je dakterras ook echt veilig te maken. De rest kan je geheel naar vrij inzicht bouwen.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
Offertes opvragen is de snelste methode om te besparen op de realisatie van een dakterras bij jouw huis. Een groot deel van de kosten van een dakterras is immers het arbeidsloon van de aannemer. Hier valt dus een flink deel op te besparen en dat kan wel oplopen tot 40 procent van het totale factuurbedrag. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen.