Op het moment dat je een huis koopt ga je er dan ook van uit dat je er een behoorlijk aantal jaren in zal gaan wonen. Je laat natuurlijk, voordat je een koopcontract tekent, eerst een aantal inspecties uitvoeren.Vanaf dat moment is het aan jou om te kijken wanneer je dat onderhoud aan je huis laat uitvoeren.. Het zal dan ook een aantal jaren goed blijven gaan met je huis, totdat er een echte heftige herfststorm over ons land raast. Heb je een plat dak wat met platen is afgewerkt, dan is er een grote kans dat je ziet dat er een complete dakplaat naar beneden komt waaien. Op dat moment is de ellende groot, en moet je overgaan tot spoedreparatie van je dak.
Inhoud van deze prijsgids
Wat zijn de kosten van dakreparatie
Een spoedreparatie van je dak wil jij natuurlijk voorkomen en daarom is het goed om eens per jaar je dak te laten inspecteren, zeker wanneer het al wat ouder is. Op die manier woon je namelijk een stuk veiliger en geruster. Natuurlijk wil jij weten wat dat nou kost om een dak te laten repareren. We hebben dat voor je op een rijtje gezet. We keken naar de werkzaamheden die een dakdekker bij jouw dak zal moeten uitvoeren en we keken naar de gemiddelde kosten van dakreparatie. Het kan zijn dat die kosten per vierkante meter zijn maar het kan ook zo zijn dat ze per strekkende meter gelden; het is maar net wat er moet worden gerepareerd.
Een dakdekker zal eerst kijken of er dakpannen moeten worden vervangen. Dit doet hij door erop te tikken. Een kapotte of zwakke dakpan zal anders klinken dan een dakpan die in goede conditie is. Moet een dakpan worden vervangen, dan zullen er ook een paar omringende dakpannen moeten worden losgehaald en eventueel vervangen voor een zo goed mogelijk resultaat. Bij een dakreparatie zal een dakdekker je hele dak inspecteren, en hier hangt natuurlijk een kostenplaatje aan. We geven je dan ook een overzicht van deze werkzaamheden
Welk type reparatie wordt er uitgevoerd | Wat zijn de kosten per vierkante meter/strekkende meter |
Een zwak gedeelte van een plat dak geheel vervangen | Tussen 250 en 300 euro per vierkante meter |
Een reparatie aan een hellend dak; enkele dakpannen vervangen die beschadigd of verzwakt zijn | Tussen 150 en 300 euro per vierkante meter |
Het vervangen van de nokvorsten bij een dak | Tussen 50 en 100 euro, per strekkende meter |
Het vervangen van de dakgoten | Tussen 65 en 100 euro, per strekkende meter |
De prijs van een dakreparatie wordt beïnvloed door een aantal factoren:
- Als je handig bent. Wanneer je handig bent met klussen zou je ook zelf alvast kunnen kijken welke dakpannen kapot of verzwakt zijn en welke dakdelen er vervangen moeten worden omdat ze niet meer aansluiten of zwakke plekken vertonen. Dit scheelt de dakdekker weer tijd en werk.
- Als je alles liever uit handen geeft. Ben jij niet goed met klussen of zie je het simpelweg niet zitten om op je dak te klimmen, dan doe je er verstandig aan om deze klus geheel uit handen te geven aan de dakdekker. Je weet dan zeker dat je dak goed wordt gerepareerd en dat je er weer voor jaren tegen aan kunt.
Hoe is de prijs van een dakreparatie opgebouwd
De prijs van een dakreparatie is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes wat jij maakt wanneer je een dakdekker inhuurt.
- Keuze 1: Laat je een dak inspecteren. Je kan besluiten om eerst zelf je dak te inspecteren en te kijken welke zaken er moeten worden vervangen aan je dak. Dit moet je alleen doen wanneer je zeker weet dat je geen plekken zal overslaan. Zo’n dak inspectie zal de dakdekker doen met bepaalde apparatuur waarmee hij lekken kan detecteren. Jij zou natuurlijk ook zo’n apparaat kunnen huren. Daarnaast kan je ook kijken bij de naden of je toevallig kieren ziet waar het vocht doorheen komt. In dat geval heb je met een beetje gezond verstand al snel een heleboel geld bespaard.
- Keuze 2: Laat je een dak schoonmaken. Een schoon dak zal minder kans geven op lekkage. Wil jij je dak vrij laten maken van mos en algen, dan kan je besluiten om dit zelf te doen maar je kan ook besluiten om dit door de dakdekker te laten doen. Daarnaast zal een schoon dak de levensduur van je dak enorm vergroten. Een dak waar geen mos en algen op groeien zal minder vatbaar zijn voor vocht en bijbehorende vochtoverlast. Mos en algen tasten namelijk altijd de bovenlaag van je dak aan waardoor dit kwetsbaar wordt.
- Keuze 3: Kies je voor dakreparatie met pasta of een coating. Wanneer je een dak laat repareren met een reparatie pasta zullen alleen de verzwakte delen worden ingesmeerd waarna je dak er weer goed mee door kan. Kies je voor een coating over je hele dak heen, dan wordt je dak geïsoleerd en krijgt het gelijk een vochtwerende laag mee.
- Keuze 4: kies je voor nieuwe dakgoten bij je dakreparatie. Minstens net zo belangrijk als een goed functionerend dak is je dakgoot. Deze is er voor verantwoordelijk dat het water wordt afgevoerd. Een dakgoot die al oud is zal lekkage gaan vertonen en bovendien zal hij gaan hangen in zijn beugels. Hierdoor kan je zomaar onder een waterval komen te staan bij een hoosbui. Je kan dit voorkomen door nieuwe dakgoten te laten plaatsen wanneer de dakdekker toch bezig is. Een nieuwe dakgoot kost een paar honderd euro maar zorgt er dan ook wel voor dat je huis tiptop in orde is.
Ook handig om te weten: wat kost een schilder?
Praktische besparingstips
Een dakreparatie is altijd een kostenpost. Jij kan natuurlijk besparen op de hoogte van de rekening en we geven je graag een paar praktische besparingstips.
- Ga voor kwantumkorting. Op het moment dat jouw dak moet worden gerepareerd zal het zomaar zo zijn dat dit ook bij je buren nodig is. Wanneer jullie samen een dakdekker inhuren zullen jullie besparen op de voorrijkosten maar daarnaast zullen jullie ook besparen op de huur van gereedschap. De dakdekker kan efficiënter doorwerken.
- Vraag offertes op.
Offertes opvragen
De snelste manier van besparen op je rekening van de dakdekker is door het opvragen van offertes. Met één klik op de onderstaande button vraag jij direct meerdere offertes op van lokale dakdekkers. Deze kan je vergelijken en het zal je een winst van 40 procent opleveren.