Het is vooral om de reden van ruimtegebrek dat mensen er steeds vaker voor kiezen om hun huis te laten voorzien van een dakkapel. Zo’n dakkapel lijkt van buiten wellicht redelijk klein maar binnen in je huis krijg je er een behoorlijke hoeveelheid extra woonruimte bij. Je zou op die manier van een schuin dak een extra slaapkamer of een werkkamer kunnen maken.
Een dakkapel heeft meer voordelen dan de extra woonruimte. Vaak wordt dit door mensen aangegrepen om het dak te laten isoleren en het daarna te laten ombouwen tot een praktische ruimte in je huis. Er blijkt meer mogelijk te zijn op een zolder dan dat je zo op het eerste oog zou verwachten. Een kantoor in je woning of het washok waar je wasmachine en droger staan; de mogelijkheden zijn legio.
Inhoud van deze prijsgids
Wat is de prijs van een dakkapel
Natuurlijk wil jij nu graag weten hoeveel het kost om een dakkapel te laten aanleggen in jouw woning. We hebben een aantal prijzen voor je op een rijtje gezet, en maken daar gelijk een kanttekening bij. De prijzen hebben namelijk betrekking op de kale dakkapel. Wanneer jij een gat in je dak maakt en er een dakkapel op plaatst kan je niet volstaan met alleen de losse dakkapel. Je zal met gipsplaten de dakkapel naar binnen moeten afwerken zodat er een mooi aansluitend geheel ontstaat. Ook wanneer je jouw dak laat isoleren tijdens het plaatsen van de dakkapel moet er met plaatmateriaal worden gewerkt over het isolatiemateriaal heen om een mooi resultaat te krijgen.
Niet alleen oogt je dakkapel op deze manier veel netter; je hebt er ook veel minder kans door op lekkages. De afwerking met gips plaat over isolatie materiaal heen voorkomt immers voor een deel vocht overlast van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. We keken naar een tweetal soorten dakkapellen; de prefab dakkapel die in één geheel op je dak wordt getild en daar wordt bevestigd en de dakkapel die op maat wordt gemaakt voor jouw huis en op die manier wordt opgebouwd uit losse delen.
Wat voor materiaal en soort dakkapel wordt er geplaatst | Prijs van een dakkapel van 250 bij 150 cm | Prijs van een dakkapel van 350 bij 150 cm |
Dakkapel gemaakt van hout | Vanaf 3000 euro | Vanaf 3750 euro |
Dakkapel gemaakt van kunststof | Vanaf 3750 euro | Vanaf 4500 euro |
Prefab dakkapel | Vanaf 4250 euro | Vanaf 5000 euro |
Polyester dakkapel | Vanaf 5000 euro | Vanaf 5750 euro |
De prijzen van een dakkapel zijn een totaal plaatje. Er wordt rekening mee gehouden dat de dakpannen moeten worden weggehaald van de plek waar de dakkapel wordt geplaatst, en bovendien wordt er rekening gehouden met het afvoeren van de dakpannen. De prijs wordt dan ook beïnvloed door een aantal factoren.
- Als je handig bent. Wanneer jij een beetje handig bent klim je op je dak voordat je dakkapel komt om de plek klaar te maken voor het plaatsen van de dakkapel. De dakpannen zou je zelf kunnen weghalen en ook de panlatten vanaf die plek kan jij verwijderen. Op die manier gaat er geen werktijd verloren en kan de dakkapel direct worden geplaatst.’
- Als je alles liever uit handen geeft. Ben jij geen klusser, en zit je liever te kijken hoe je dakkapel wordt geplaatst zonder dat je zelf hoeft te werken; dan geef je de hele klus uit handen.
Hoe is de prijs van een dakkapel samen gesteld.
De prijs van een dakkapel wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een dakkapel bestelt. We zetten deze keuzes voor jou op een rijtje.
- Hoe groot moet je dakkapel worden. Een dakkapel van 2,50 meter is de standaard in ons land maar het kan zijn dat je een bredere dakkapel wil. In dat geval zal je wel moeten kijken naar de breedte van de andere dakkapellen in jouw rijtje. Een dakkapel die erg afwijkt van vorm of kleur zou op problemen kunnen stuiten bij de gemeente.
- Wil je gelijk isolatie. Op het moment dat jij kiest voor isolatie bij je dak wanneer de dakkapel wordt geplaatst komen deze kosten bovenop je factuurbedrag. Het is even een uitgave om je dak te isoleren maar op het moment dat jouw dak moet worden afgewerkt naar de binnenkant omdat de dakkapel is geplaatst heb je toch al een heleboel rommel. De hoofdreden waarom veel woningbezitters niet kiezen voor dakisolatie is omdat ze daar zo tegenop zien. Jij kan nu je dak isoleren of laten isoleren en gelijk je hele dak opnieuw laten afwerken met gipsplaat. Je zal zien dat er wel wat ruimte verloren gaat aan de binnenkant, maar dit win je ruimschoots terug met je dakkapel. Een isolatie kost even wat extra. Je geniet echter van 6 procent BTW op het arbeidsloon wat het totale kostenplaatje weer drukt. Je verdient dit bedrag snel weer terug doordat je minder gaat betalen voor je energierekening.
- Laat je de dakkapel afwerken. Je zou ervoor kunnen kiezen om de dakkapel met gipsplaat te laten afwerken door de aannemer die de dakkapel plaatst. Dit oogt netter en je zolder is direct klaar.
Lees ook: kosten dakkapel.
Praktische besparingstips
Een dakkapel is een flinke uitgave. We geven je dan ook een paar praktische besparingstips
- Hergebruik bepaalde materialen. Had jij al een draai-kiepraam en wil je dat niet weggooien; hergebruik het dan op een andere plek op je zolder. Het levert je meer licht op, en de kosten vallen enorm mee.
- Ga voor kwantumkorting. Wanneer je buren nog geen dakkapel hebben zou je kunnen vragen of zij er ook interesse in hebben. Zeker wanneer je dakkapel wordt opgebouwd is dit praktisch; de bouwsteiger hoeft slechts één keer te worden gehuurd en de aannemer kan direct efficiënt doorwerken.
Offertes opvragen
Het snelste bespaar jij op de aanschaf van een dakkapel door offertes op te vragen. Met één xklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend een aantal offertes op. Het voordeel kan oplopen tot wel 40 procent; dit is toch weer mooi meegenomen.