Informatie en advies over de kosten van dakdekkers
Gratis én vrijblijvend

In de winter van 2019-2020 raasden een aantal zware stormen over Nederland heen, die voor flink wat schade zorgden. Denk aan stormen, zoals Ciara, Dennis en Ellen. Ook is ons land niet onbekend met flinke zomer- of herfststormen. Des te meer reden om je woning te beschermen tegen zware windstoten en zo stormschade te voorkomen. Deze blog zal een paar tips and tricks behandelen om te voorkomen dat je dak en/of zonnepanelen schade oplopen tijdens de volgende zware windstoten in Nederland.

Een compacte bouw is beter bestand tegen zware wind

Een compact huis zonder al te veel uitbouw is beter bestand tegen een storm dan een huis met veel hoeken en kanten, omdat de wind in het laatste geval veel meer grip op je woning heeft. Denk daarom goed na over het ontwerp van je huis. Bouw eveneens luchtdicht, waarbij je open zolders en afdaken het best kunt vermijden.

Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen is de laatste jaren zeer belangrijk geworden om energiezuiniger te kunnen leven. Het betekent dat je zo bouwt dat er geen luchtlekken meer ontstaan. Een luchtlek zorgt voor warmteverlies, werkt een gecontroleerde ventilatie tegen, zorgt voor akoestische overlast en kan zorgen voor bouwschade. Bij een dak kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sarking dak of een goed geplaatste damprem om luchtlekken tegen te gaan.

Kies voor verankering op een hellend dak

Wanneer je kiest voor een hellend dak, zul je veelal de keuze maken voor dakpannen als dakbedekking. In dit geval is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de dakpannen in de randzones, zoals de dakvoet, nok en spitsgevels, verankerd zijn volgens de voorschriften. Dit is ook van belang bij obstakels op het dak, zoals een schouw. Zorg ook dat de muurplaat vastligt door deze plaat te verankeren aan de ruwbouw middels in de muur verwerkte ankers. Ook kun je hem vastzetten met bouten. Deze bevestig je in een betonnen ringbalk.

Verankering van rand- en hoekzones op platte daken

Ook de dakbedekking van een plat dak kan schade oplopen tijdens storm. Ook bij platte daken moet je rand- en hoekzones verankeren aan de dakvloer. Ook kun je extra gewicht op je dak leggen door middel van tegels of grind. Deze materialen beschermen je platte dak tegen wind.

Let op je zonnepanelen bij storm

De wijze waarop je zonnepanelen op je dak gemonteerd is, is van belang. Bij een hellend dak worden je zonnepanelen veelal bevestigd aan de dakconstructie. Dit houdt in dat een storm geen vat op de constructie van de zonnepanelen heeft, tenzij je hele dak de lucht in wordt geblazen. Bij een plat dak is de constructie van zonnepanelen gevoeliger voor storm, aangezien hier de panelen in staanders geplaatst worden en niet aan je dak bevestigd worden. Bij plaatsing wordt veelal een extra ballast aan deze staanders toegevoegd, zodat ze niet kunnen losschieten en wegwaaien.

Controleer je dak regelmatig

Controleer ook regelmatig het dakgebinte en je onderdak op ongewenst gedierte. Veel knaagdieren vertoeven in je dak, maar ook houtwormen die gevaarlijk kunnen zijn voor je dakconstructie. Omdat ze van hout leven, kunnen ze de stevigheid van je dak aantasten, waardoor je dak sneller wegwaait bij heftige windvlagen. Controleer ook meteen op losse en kapotte dakpannen. Vervang ze in dit geval meteen.

Verwijder overtollige bladeren op tijd

In de herfst verliezen bomen hun bladeren en die dwarrelen overal rond. Ook op jouw dak en in jouw dakgoot en regenpijp. Verwijder je deze niet op tijd, dan kunnen ze verstoppingen veroorzaken en bij hevige regenval zelfs zorgen voor waterschade aan je huis. Ook kan het opgehoopte water bij temperaturen onder nul in de goot of regenpijp bevriezen, waardoor de dakgoot of regenpijp kan barsten. In het extreemste geval kan je dak zelfs instorten, omdat het vuil en water niet weg kan en zich ophoopt.

Ruim losliggende spullen vroegtijdig op

Het is eveneens verstandig om losse spullen in de tuin op te ruimen of goed vast te zetten, zodat een storm ze niet tegen je dak aan blaast. Ook losliggende takken van bomen moeten verwijderd worden of van de boom gesnoeid worden.

Heb je een goede verzekering bij toch opgelopen stormschade?

Voorkomen is beter dan genezen, maar het kan altijd zo zijn dat jouw dak alsnog getroffen wordt door een storm. In dit geval kun je je veelal beroepen op je woonverzekering, die bestaat uit een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Een opstalverzekering verzekert schade aan het huis zelf, waardoor je vaak stormschade deels vergoed krijgt.


Laatste nieuws

De Dakdekkersoorlog: Explosieve Concurrentie en Ongehoorde Praktijken

De Dakdekkersoorlog: Explosieve Concurrentie en Ongehoorde Praktijken Recentelijk zijn er in Den

Werken dakdekkers nog wel veilig?

In juni 2021 werd Den Haag opgeschrikt door een explosie in een