Je kunt wel een dakdekker inhuren om je dak te leggen of een lekkage te dichten, maar als je zelf een handige Harry bent, dan kun je jouw dak net zo goed zelf leggen. Werken op een dak met geringe ervaring kan een risicovolle klus zijn, dus lees je eerst goed in hoe je de werkzaamheden voorbereidt en bovenal hoe je op een veilige wijze je klus uitvoert. Dit blog zal je een paar handige handvaten aanreiken.
Inhoud van deze prijsgids
Is het niet beter een dakdekker in te huren?
Dakdekkers zijn specialisten, die je dakbedekking op een vakkundige wijze leggen of vervangen. Je dak is een cruciaal onderdeel van je huis en beschermt je tegen weersinvloeden en andere invloeden van buitenaf. Werkzaamheden aan een dak moeten dan ook echt uitgevoerd worden door iemand, die er kaas van heeft gegeten. Slecht uitgevoerde werkzaamheden kunnen schade opleveren aan je huis. Een dakdekker weet ook hoe hij veilig moet werken, opdat de werkzaamheden geen risico inhouden voor zichzelf en voor jou als klant. Tevens biedt een dakdekker garantie op zijn geleverde prestaties, terwijl als je zelf je dak doet dekken je deze garantie moet missen.
Veilig werken boven alles
Ben je er desondanks op gebrand om arbeidskosten uit te sparen, dan is het bovenal van belang dat je denkt aan je veiligheid. Tref maatregelen om valgevaar te voorkomen. Heb je namelijk een hellend dak en ga je met zware dakpannen sjouwen, dan is de kans op vallen groter. Zorg dus voor een dakbeveiliging of valbeveiliging.
Een schoon dak doet beter werken
Zorg er ook voor dat het dak in orde is. Dit houdt in dat het dak schoon en droog moet zijn. Bij bijvoorbeeld een houten dak moet je kijken dat uitstekende spijkers verwijderd worden, slechte planken moeten verwijderd worden en kromme planken bijgeschaafd worden. Een betonnen dak moet voorbehandeld worden met voorstrijk, opdat de oppervlakte egaal wordt gemaakt.
Een plat dak
Een plat dak is nooit compleet horizontaal, want anders zou regenwater niet weg kunnen stromen. Houd er dus rekening mee dat je na het aanbrengen van de onderlaag een afschot van circa een centimeter per meter aanbrengt, dat richting de regenpijp loopt om het regenwater af te voeren.
Boeiboorden maken
De randen van je dak worden afgewerkt met een boeiboord, die vooral bestaat uit massieve kunststofplaten. Deze boeiboorden steken circa tien centimeter boven de dakvloer uit en plaats je verticaal op de dakrand. De boeiboorden spijker je vast aan de randbalk. Tegen de boeiboord plaats je nog een kunststof of houten mastiekschroot, die je aan de boeiboord vast spijkert. De mastiekschroot dient om de hoek van de boeiboorden minder scherp te maken.
De onderlaag aanbrengen
De onderlaag van een dakbedekking kan alleen aangebracht worden bij temperaturen boven de vijf graden Celsius. De randen werk je af met stroken van een meter, waarbij je een overlap hanteert van circa vijftien centimeter. Je bevestigt de afzonderlijke delen met een koude kleefstof aan elkaar. Om de dertig centimeter sla je ze ook met daknagels vast op het boeiboord. Hierna plaats je aluminium daktrimmen op de boeiboorden. Werk met stukken van maximaal twee meter en plaats om de veertig centimeter een roestvrije schroef in de daktrim. Voor de rest van de onderlaag rol je een rol uit vanaf het laagste punt en de kim. De tweede baan rol je ernaast uit, et cetera. De stroken moeten elkaar circa tien centimeter overlappen. Om de onderlaag waterdicht te krijgen, doe je alle naden verlijmen en zet je ze vast met daknagels.
Bovenlaag plat dak
Bij een plat dak zul je vaak gebruik maken van EPDM dakbedekking. Hieronder volgt de werkwijze met dit materiaal. De toplaag leg je wederom vanaf het laagst punt en vanaf de kim. De stroken van de bovenlaag plaats je in dezelfde richting als die van de onderlaag. De bovenlaag laat je echter een halve baan verspringen door de eerste strook te halveren. Ook hier moet een overlapping van tien centimeter gehanteerd worden en moeten de stroken met daknagels vastgezet worden. Ook brand je de toplaag aaneen met een brander. Doe het branden pas, nadat je de helft van de rol hebt uitgerold. Verwarm de rol gelijkmatig en over de hele breedte. Hierdoor ontstaan bitumenrupsen, waarin je de rol moet duwen en hem goed moet aandrukken. Hierdoor ontstaan aan de uiteinden twee nieuwe rupsen en deze voorkomen dat je schuin plakt. De toplaag plak je aan de onderlaag vast middels koude kleefstof, waarbij de naden goed aangedrukt moeten worden.
Voorkom plooien
Het kan zo zijn dat plooien in de onderlaag ontstaan. Dit voorkom je door deze te behandelen met voorstrijk, alvorens je de toplaag gaat plaatsen. Ook als je kiest voor een vloeibare dakbedekking moet je eerst een voorstrijklaag toepassen. Het uitharden hiervan duurt ongeveer een dag. Wil je shingles als dakbedekking, let dan goed op of je dak niet een kleinere helling dan vijftien graden heeft. Voor je shingles plaatst, is het raadzaam om op je dak een bitumineuze onderlaag aan te brengen.
Bovenlaag dakpannen
Ga je dakpannen leggen op je hellend dak, zorg er dan voor dat je eerst tengellatten verticaal plaatst op de kepers. De kepers moet je goed hechten aan het onderdak. Hierdoor vorm je een frame als het ware, waarin je de dakpannen gaat leggen. De horizontale latten houden de dakpannen op hun plaats, omdat zij aan deze latten opgehangen worden. De onderlinge afstand moet groot genoeg zijn voor de dakpannen om te overlappen. Hoe de dakpannen overlappen is afhankelijk van het type dakpan, de hangwijze van de dakpan, de hellingshoek van het dak en het weer. De eerste panlat moet je iets boven de dakgoot plaatsen, want dan komt de dakpan hoger te liggen en kan deze niet in de goot vallen.
Het leggen van dakpannen
Bij het leggen van de dakpannen moet je van beneden naar boven werken en, afhankelijk van het dakpantype, in waaiervorm, omdat je zo overzicht blijft behouden. Zorg ervoor dat de onderste dakpannen goed verankerd zijn aan de onderste panlat. Zet de bovenste laag dakpannen goed vast in de nok met roestvrije schroeven. Veranker om de zoveel tijd dakpannen tegen heftig weer. De aanbouwrand op de plek waar het dak grenst aan de muur moet je dichtmaken met bladlood.